Recepty

Ze všech exotických aromatických koření na světě není nic jako Chioská Masticha, pryskyřice – slza, která kape ze stromku Pistacia lentiscus. V době sklizně se masticha nechává odkapávat z kmene a větví, poté se sbírá, třídí, čistí a vyváží do celého světa.

Slovo úvodem

Chioská Masticha je pro většinu světa známá jako žvýkací pryskyřice, jako jedinečný PDO produkt, jehož domov je pouze na řeckém ostrově Chios ve východním Egejském moři.
Od starověku je masticha proslulá svými terapeutickými vlastnostmi a také samozřejmě jako koření, které se používá již stovky let, ale své uplatnění nalezne i v moderní kuchyni.


V tradiční řecké kuchyni je masticha jemným tajemným dochucovadlem pečiva, krémových dezertů, pudinků a zmrzliny. Také se již velmi dlouho využívá k aromatizaci destilovaných alkoholických nápojů.
V současné řecké kuchyni je to přísada, která ve velkém zaujala představivost kuchařů především jako doplněk pro:

  • rajčatové omáčky
  • ryby
  • drůbeží, jehněčí a vepřové maso

Mastichová chuť se vyjímá ve vinných omáčkách spárovaných s čokoládou, citronem, jinými citrusy, bobulemi aj.

Masticha se hodí jako dochucovadlo, které je mimořádně všestranné, neobvyklé a exotické.

Chioská masticha
Chioská masticha

Recepty vyžadují různou mastichu

Chioská Masticha se prodává v mnoha různých formách. Pokud ji chcete používat jako koření, je pravděpodobně nejlepší koupit krystaly, které si zachovají svou chuť jako všechny ostatní koření, a podle potřeby je rozemelete.

Masticha se dá také koupit již rozdrcená na jemný prášek, který lze ve stejném množství čerstvě mletým kořením. Tento produkt je obvykle namixovaný se sladovým dextrinem (v poměru 60% masticha – 40% sladového dextrinu). Tato kombinace je vhodná k pečení.

Mastichový prášek, ať už čerstvě mletý nebo komerčně vyrobený, se musí používat opatrně, jelikož je chuťově velmi výrazný.
Existuje také esenciální olej z mastichy, který je mimořádně účinný. Pár kapek stačí k ochucování pokrmů a nápojů.

K dispozici je také destilovaná voda z mastichy, která se podobá vodě z růží a pomerančových květů, ale která má mnohem jemnější chuť než celé krystaly, prášek nebo éterický olej.

Další možností jsou také destiláty s příchutí mastichy, které lze použít jak při vaření a pečení, tak i při výrobě jiných alkoholických nápojů.

  1. Recept: Olivový olej s mastichou
  2. Recept: Tsoureki
  3. Recept: Mastichová zmrzlina