Tsoureki je tradiční řecký sladký chléb, který se peče nejen na Velikonoce. Je to chutné sladké pečivo, které svým tvarem a způsobem přípravy připomíná vánočku. Jeho chuť a vůně je unikátní především kvůli koření a ochucovadlům, které se do těsta přidávají. Ano, do tsoureki patří masticha!
Masticha
Pro přípravu těsta na tsoureki je nezbytná čerstvě mletá masticha (mastiha). Ta dodává tradičnímu řeckému velikonočnímu chlebu typickou chuť a vůni.
Mahlab
Mahlab nebo mahleb je druhou velmi důležitou přísadou do velikonočního chleba. Jedná se aromatické koření ze semen jednoho druhu třešní, které se nazývá třešeň mahalebka.
Kardamom a pomerančová kůra
Jako další přísadu je nutné zmínit kardamom a pomerančovou kůru. I tyto dvě ingredience jsou esenciální přísadou a dochucují ty pravé velikonoční tsoureki.
Tsoureki: recept
Tsoureki je měkké, kynuté, sladké pečivo s jemnou chutí a díky koření charakteristickou vůní.
Doba přípravy:
Těsto se připravuje zhruba 45 minut. Doba kynutí zhruba 2,5 hodiny.
Co budeme potřebovat:
- 500 g mouka (doporučuji polohrubou, anebo mix polohrubá/hladká)
- 15 g kvasnice
- cukr krystal (1 lžíce)
- vejce 3ks (2 ks do těsta)
- mléko nebo voda 150 ml (pokojová teplota nebo vlažné)
- masticha 1,5 g
- mahlab 10 g
- máslo 150 g
- kardamom (1/2 lžičky)
- pomerančová kůra
- vanilka extrakt 1 lžička
- mandlové lupínky 20 g
- špetka soli
Kvalitní suroviny jsou klíčem k dokonalému kulinářskému zážitku.
Postup:
Každá rodina má osvědčený vlastní domácí rodinný recept, který upravuje poměr surovin a postup podle rodinných zvyklostí a chutí.
- Kvásek: V misce z kuchyňského robota rozmíchejte vodu (nebo mléko) a droždí. Ručně rozšleháme a do směsi jemně přimícháme mouku.
- Kvásek odložíme a necháme ho asi na 30 minut odpočívat.
- Koření: promíchejte důkladně mahlab, cukr, mastichu, kardamom a špetku soli v kuchyňském robotu, dokud nebudou všechny aromatické látky jemně rozemleté. Pokud nemáte kuchyňského robota, můžete použít hmoždíř. Pokud jste na sladké, můžete přidat dalších 50 g cukru krystal.
- Zkontrolujte kvásek, po 30 minutách by měl být již připraven k dalšímu postupu. Přidejte aromatickou směs koření, pomerančovou kůru, vejce, vanilku, rozpuštěné máslo (může být i pokojové teploty).
- Nechte pracovat kuchyňského robota v nízkých otáčkách, dokud nevypracuje pěkné těsto. To by mělo trvat zhruba 10 minut.
- Připravte si novou mísu, kterou vytřete máslem a vložte do ní těsto.
- Zakryjte misku igelitovou fólií a dejte ji stranou, aby těsto odpočívalo a kynulo (nejméně 2 hodin) při pokojové teplotě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Když je těsto dvojnásobné, vyklopte ho na čistý pracovní povrch.
- Jemně těsto propracujeme. Pokud Vám připadá, že je těsto pružnější, či lepivější než obvykle, můžete přidat 2-3 lžíce mouky, dokud nezhoustne a nepřestane lepit.
- Těsto opět jemně ale důkladně propracujte.
- Nakrájejte na 3 stejně velké kousky. Nyní bude postup již velmi podobný pletení vánočky ze 3 copů.
- Každý kus vytvarujte do dlouhého copu a položte je jeden vedle druhého na pracovní plochu a ponechejte mezi nimi malý prostor.
- Zapleťte tsoureki ze 3 copů.
- Přeneste na pekáč vyložený pečícím papírem.
- Předehřejte troubu na program horkovzduch na 180 *C.
- Potřete tsoureki bílkem a posypte velikonoční chléb mandlovými kousky a nechte ho ještě 20 minut kynout.
- Poté vložte do předehřáté trouby, pečte zhruba 40 minut, dokud není chléb upečený. Na povrchu bude mít hnědou barvu, pokud použijete špejli a do tsoureki píchnete, nebude se již těsto na špejli lepit.
Skladování tsoureki:
Tsoureki vydrží až 1 týden zakryté nebo zabalené při pokojové teplotě. Poté je již příliš tvrdé ke konzumaci. Tsoureki lze též skladovat v alobalu v mrazáku.
Tsoureki a Velikonoce
Tradičně se tsoureki peče na Zelený čtvrtek a jí se po půlnoční mši a na Velikonoční neděli. Tsoureki se splétá (podobně jako vánočka) ze třech pramenů. Třípramenný cop symbolizuje Nejsvětější Trojici a do copu se často ještě vkládá červeně obarvené vejce, které symbolizuje krev Ježíše Krista.

Zdroj obrázku: Pixabay
Tsoureki se peče také během Vánoc, Nového roku a prodává se po celý rok v řeckých pekárnách.