UNESCO

Kdy se dostala masticha z ostrova Chios na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO? A co vůbec toto ocenění znamená? V našem krátkém článku se dozvíte i které české zvyky, zvyklosti a tradice toto ocenění v minulosti dostaly.

Masticha

„Bílé zlato“ ostrova Chios se získává již tisíce let nezměněným postupem. Podrobně se věnujeme pěstování mastichy, řečíku lentišku v samostatných kapitolách:

Masticha je též PDO produktem, což též svědčí o její unikátnosti.

Mastichový olej, masticha Masticlife
Krystaly mastichy a esenciální mastichový olej

Masticha se používá jako příchuť v mnoha sladkostech a nápojích, nejvíce v Mastiha (Mastika), trávicím likéru z ostrova Chios. Mastichové „slzy“ nebo malé kousky ztvrdlé stromové mízy lze také žvýkat jako žvýkačku, což se praktikuje již tisíce let.

Masticha je známá v kulturách a kuchyních celého středomořského a arabského světa. Jako koření se používá zejména v:

  • řecké
  • kyperské
  • syrské
  • libanonské kuchyni

UNESCO nehmotné kulturní dědictví

Jaká je definice nehmotného kulturního dědictví? Jedná se o: „kulturní dědictví je výrazem způsobů života rozvíjených komunitou a předávaných z generace na generaci, včetně zvyků, postupů, míst, předmětů, uměleckých výrazů a hodnot“.

Jedná se o skutečně cenné vyznamenání. Pokud bychom chtěli vědět, co z České republiky se dostalo na tento seznam, jsou to následující:

  1. Slovácký Verbuňk
  2. Sokolnictví
  3. Masopust
  4. Jízda králů
  5. Loutkářství
  6. Modrotisk
  7. Ruční výroba vánočních ozdob z foukaných perel

Masticha a UNESCO – 2014

V roce 2014 v Paříži schválena nominace „Mastichy z Chiu“ jako kulturní památky na Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Historie místa, hodnoty, zvyklosti a postupy ohledně pěstování a sběru mastichy jsou nyní součástí nehmotného kulturního dědictví UNESCO.