Masticha – pryskyřice ze stromu Pistacia lentiscus se vyznačuje poměrně vysokou tvrdostí, ale zároveň křehkostí pryskyřičných slziček. Jednotlivé slzičky se mohou lišit velikostí, tvrdostí i tvarem. Jedná se o 100% přírodní produkt, který se pouze omyje vodou a usuší na slunci. Návod na žvýkání mastichy z počátku může znít jako věda, ale i vy se můžete stát zkušenými uživateli a mastichu si jistě zamilujete.
Návod na žvýkání 1
Před tím, než se do žvýkání pryskyřice pustíte, tak doporučujeme napít se čisté vody. Je to z toho důvodu, abyste v ústech neměli sucho a aby se masticha při žvýkání lépe spojovala. Z balíčku si vyberte spíš tvrdý kousek a rozžvýkejte mezi předními zuby, dokud nevytvoříte celistvou hmotu. Poté můžete žvýkat jako klasickou žvýkačku v celých ústech. Kombinujte různé tvrdosti mastichy.
Návod na žvýkání 2
Další možnost, jak se naučit správně žvýkat, je pro začátečníka mnohem jednoduší. Stačí vložit mastichovou kapku do úst a cucat ji jako bonbon. Masticha do sebe absorbuje sliny z úst, až úplně změkne a vy pak můžete začít žvýkat.
Mastichu žvýkejte alespoň 15-20 minut, poté ji můžete vyplivnout. Můžete ji ovšem, tak jako je bežné, žvýkat mnohem déle.
- Co je masticha?
- Domov mastichy: ostrov Chios.
- Řečík lentišek.
- Mastichové krystaly můžete koupit zde.
- Masticha je vhodná i pro posílení žvýkacích svalů a jawline