Rytina z herbáře, masticha, řečík lentišek

Použití mastichy je velmi široké. Tradičně je nejčastěji používaná pro prevenci a léčbu žaludečních vředů a dalších potíží zažívání a trávení.

Dále pro ústní hygienu a péči o zuby, v zubních pastách a ústních vodách.

V posledních letech stále častěji v eco-bio kosmetice, zejména pro oživení pleti, zpevnění pokožky, proti vypadávání vlasů.

Použití mastichy

Není pochyb o tom, že masticha je jedinečná díky exklusivitě svého rodiště, léčivým účinkům a výjimečným aroma, pro které byla slavná už od starověku. Chios masticha je vyvážena do celého světa a je základem pro výrobu nejrůznějších produktů jako jsou: pečivo, sladkosti, džemy, zmrzliny, čokolády, žvýkačky, nápoje, čaj, káva, mléčné výrobky, těstoviny, omáčky, likéry, ouzo a víno. Používa se také jako přísada do mastí na popáleniny a kožní problémy. Kalafuna je derivát mastichy používaný pro výrobu chirurgických stehů a mastichový olej je hojně používán v parfumerii a kosmetickém průmyslu.

Masticha v gastronomii

Picture

Masticha je jedním z nejstarších koření v oblasti Středozemního moře a propůjčuje její charakteristickou vůni mnoha potravinám. V některých oblastech Řecka, většinou v Egejském moři, se mastichou dochucují Velikonoční sladkosti.  V severní části země se používá především v cukrářství do dezertů nebo zmrzliny. Vynikající zmrzlina, známá jako „kaimaki“, má díky přidání mastichy neobvyklou vláknitou strukturu. Moderní řečtí kuchaři ukázaly, že toto koření s unikátní vůní borovice a exotickou chutí můžeme kombinovat skoro se vším, od rajčatových omáček až po čokoládu. Na Kypru se dokonce používá k ochucení chleba. Pro Araby je stále velký luxus ochucovat mléko nebo sladkosti mastichou. Tradiční nápoj zvaný ypovrychio „ponorka“ je servírovaná masticha ve sklenici vody.

Masticha je široce využívaná pro přípravu likérů a ouza. Podává se většinou jako aperitiv. Mastichový likér je stejně tak známý jako ouzo. Díky přidání mastichy do těchto alkoholických nápojů, získávají svou specifickou chuť a navíc mají blahodárný vliv na žaludek.

Mastichová kosmetika

Mastichová kosmetika

Starověká víra, že je masticha obdařena léčebnými kosmetickými vlastnostmi, je nyní podpořena vědeckými výzkumy. Klinické studie prokázaly její antimikrobiální, antioxidační, protizánětlivé a terapeutické vlastnosti. Kosmetika obohacená o mastichový olej hloubkově čistí pokožku a chrání před stárnutím pleti. Redukuje tvorbu kožního mazu, čímž snižuje mastnotu pleti a nadměrný lesk. Posiluje tvorbu kolagenu a časté používání může pomoci s řešením vrásek a zárukou pružné pokožky. Mastichový olej zlepšuje celkový vzhled pokožky a hloubkově ji hydratuje. Dnes existuje mnoho kosmetických výrobků založených na obsahu mastichy: pleťové krémy, mýdla, šampony, sprchové gely atd.

Masticha pro ústní a zubní hygienu

V zubním lékařství se masticha používá jako součást zubních výplní a zubních forem. Žvýkací masticha pomáhá při dezinfekci ústní dutiny a posílení dásní. Zároveň eliminuje bakterie způsobující zubní plak, proto předchází vzniku zubního kazu a parodontálních problémů. Eugenol obsažený v mastichovém oleji se dnes v zubním lékařství používá jako antiseptikum a zklidňující látka.

Farmaceutické využití mastichy

Podle nedávných studí provedených na Nottingham University, masticha bojuje proti Helicobacteru pylori. Na univerzitách v Řecku i v zahraničí se zkoumaly účinky mastichy na diabetes mellitus, cholesterol a triglyceridy. Za zmínku stojí také vliv mastichy na správnou funkci jater, kdy stimuluje jejich detoxikační činnost. Dnes je masticha k dostání ve formách prášku, kapslích, oleji a mnoho zákazníků ji užívá pro řešení výše uvedených zdravotních obtíží. Masticha se také používá v mastech proti popáleninám, omrzlinám, kožním potížím a v náplastech.

Použití mastichy v chirurgii

Derivát z mastichy se používá pro výrobu chirurgických vláken. Tento druh stehů je absorbován organismem, bez nutnosti lidského zásahu pro jeho odstranění. Lékařská náhrada zvaná MASTISOL (vyrobena v USA) obsahuje mastichu a používá se k fixaci bandáže. Obvaz je pevný díky přírodní látce, takže nezpůsobuje podráždění pokožky nebo infekci do rány.

Průmyslové využití mastichové pryskyřice

Masticha je částečně rozpustná v alkoholu a plně rozpustná v éteru, terpentýnu a dalších přírodních rozpouštědlech používaných v průmyslu. Mastichový olej je využíván jako parfém, ale také jako parfémový stabilizátor. V textilním a bavlněném průmyslu je masticha používána jako stabilizátor pro škrobení textilu. Využívá se také při výrobě barev, lepidel, laku apod.

mastichapouzitigastronomiefarmaciekosmetika