Chioská Masticha je na vzduchu sušený pryskyřičný výpotek z P. Lentiscus L. (čeleď Anacardiaceae), keře malého stálezeleného stromu, který pochází ze Středomoří a pěstuje se hlavně na řeckém ostrově Chios. Chioská mastichová pryskyřice je 100% přírodní produkt a neobsahuje žádné škodlivé látky ani přídavné látky.
Organoleptické vlastnosti
- Vzhled: průhledné/neprůhledné krystalické granule ve tvaru slzy.
- Barva: bělavá až nažloutlá.
- Vůně: balzamická, zelená a rustikální vůně.
- Tepelná stabilita: Stabilní za běžných podmínek použití. Stává se lepkavým při vyšších teplotách (> 20 °C).
- Skladování: Uchovávejte na suchém a chladném místě (<18 °C).
- Skladujte v těsně uzavřeném obalu.
Chemické složení
Složení | Obsah (%) |
Esenciální olej – mastichový olej | 1 – 3 |
Kyselina mastikadienonová | 8 – 15 |
Kyselina izomastikadienonová | 8 – 15 |
Ostatní triterpenové kyseliny, aldehydy a alkoholy | 44 – 58 |
Poly -β-myrcen (přírodní polymer) | 25 – 30 |
Zdroj: zde.
Složení mastichového oleje
Mastichový olej vzniká destilací s vodou, je 100% přírodní, neobsahuje žádné škodlivé látky ani přídatné látky, které by mohly mít škodlivé účinky na organismus spotřebitele.
Typické chemické složení: Vyhodnoceno technikou plynové chromatografie – hmotnostní spektrometrie (GC-MS).
Složení | Obsah (%) |
a-pinen | 70 – 85 |
ß-myrcen | 10 – 18 |
ß-pinen | 2 – 3,5 |
Limonen | 0,5 – 1,5 |
ß-karyofylen | 0,3 – 1,2 |
Kamfén | 0,2 –1 |