Odkapávání pryskyřice z řečíku lentišku

Tajemství pryskyřice z jihochioských řečíků zatím neodhalily četné výzkumy posledních desetiletí. Možná je to půdou, možná vlivem vyhaslých sopek, možná specifickým podnebím. V každém případě tyto blahodárné vlivy přetrvávají tisíciletí a okusil je Galén, Kryštof Kolumbus i Mahmut, osmanský sultán. A okusit je můžeme i my.

Fenomén "Masticha z Chiu"

Chios masticha (Μαστιχα Χιου) je název pro pryskyřičnou mízu získanou z mastichového stromu, řečíku lentišku (Pistacia lentiscus var. Chia). Je to přírodní aromatická pryskyřice, která vykapává z uměle vytvořených zářezů kmene řečíku lentišku.

Získávání mastichy

Když míza mastichového stromu kape z kmene, je průsvitná a lepkavá. Až po 15-20 dnech na slunci ztvrdne a tvaruje se do různých velikostí a tvarů díky povětrnostním vlivům. Poté, co kapky ztvrdnou, má masticha poněkud hořkou chuť, ta ale za několik dní ustupuje a zanechává pouze výraznou vůni s nasládlou chutí, což dělá mastichu z Chiu tak jedinečnou pro přímou spotřebu a gastronomii. Díky oxidaci se barva pryskyřice po 12-18 měsících mění z průsvitné, přes slonovinovou až do žluta. Více o pěstování a získávání mastichy...

Tajemství mastichy

Přes mnohé studie a výzkumy není stále rozluštěno tajemství unikátních vlastností chioské mastichy, která je ve své účinné podobě získávaná pouze v jižní části řeckého ostrova Chios, v oblasti nazývané Mastichochoria (mastichové vesnice). Možná je to půdou nebo podnebím, ale faktem zůstává, že na jiném místě na světe se z řečíku lentišku nedaří získávat pryskyřici s účinky alespoň se přibližujícími té chioské.

Masticha obsahuje více než 100 různých látek, ale přesně identifikovatelných je pouze 80 z nich. Možná právě taková bohatá rozmanitost obsahu je důvodem pro mnohostranné využití mastichy v potravinářském průmyslu, ve zdravotnictví a v kosmetice po celém světě. Více o účincích mastichy...

Pro českého spotřebitele je cenná masticha ve své původní podobě pro léčivé použití a také jako přísada v kosmetických přípravcích. Podrobně o mastichových produktech...

Masticha v průběhu věků

Chios masticha a její účinky jsou známé od starověku. První zmínky o této surovině se datují do doby těsně před začátkem letopočtu. Víme, že byla ceněná pro léčivé účinky, hojivé účinky a pro výrazné aroma. Nejznámější z těch dob je její označení první žvýkačka v historii. Masticha, i když je to pro Středoevropany téměř neznámý fakt, značně ovlivnila dějiny Středomoři. Tento vliv lze přirovnat k dnešnímu vlivu ropy a obchodu s ropou na mezinárodní vztahy. Více o historii mastichy...

Mastiha? Mastik? Mastika? Masticha!

Označení masticha používáme v češtině jako nejpřesnější opis řeckého μαστιχα. Pokud se setkáte s označením mastiha, jedná se o přepis, který používají Řekové pro anglosaské a jiné země, které neznají "ch" nebo je vyslovují jinak. V anglicky mluvících zemích se masticha označuje jako mastic, což je základem pro označení mastik nebo mastika používané někdy ve slovanských jazycích. Označení mastix, které se také používá, pochází z latiny.

Chráněné označení původu

Jako unikátní, lokální a specificky účinný produkt je Chios masticha od roku 1997 je chráněna značkou Chráněné označení původu (PDO). Toto označení má být zároveň i ochranou zákazníků proti bezcenným imitacím a padělkům.

Na základě vyhlášky č. 123/1997 (LO224/24-1-97) Evropské unie je Chios masticha zapsána na příslušném seznamu produktů CHOP (PDO) s cílem, aby případné imitace a padělky neohrozily pověst této specifické suroviny.

mastichamasticmastixmastikamastiha