Rytina z herbáře, masticha, řečík lentišek

Použití mastichy je velmi široké. Tradičně je nejčastěji používaná pro prevenci a léčbu žaludečních vředů a dalších potíží zažívání a trávení.

Dále pro ústní hygienu a péči o zuby, v zubních pastách a ústních vodách.

V posledních letech stále častěji v eco-bio kosmetice, zejména pro oživení pleti, zpevnění pokožky, proti vypadávání vlasů.

Cathy Wong

Článek "Mastic Gum" ze serveru About.com

Ze serveru About.com / Alternative medicine jsme převzali článek Cathy Wong shrnující příznivé účinky a rizika užívání mastichy. Několik poznámek k článku z českého pohledu: v Čechách není masticha ani žádný produkt z ní registrován jako lék; v Čechách lze mastichové výrobky koupit i v lékárnách a samozřejmě v eshopu.

Článek byl publikován 11. září 2012.

Masticha

Mastichová pryskyřice je přírodní látka získávaná z kmene mastichového stromu (Pistacia lentiscus var. Chia), stálezeleného keře rostoucího ve středomoří a v severní Africe. V některých odvětvích tradiční medicíny se masticha žvýká pro dosažení zdraví prospěšných účinků.

Použití

Masticha je nabízena jako přírodní lék na následující zdravotní potíže:

  • Bakteriální infekce
  • Plísňové infekce
  • Pálení žáhy
  • Vysoká hladina cholesterolu
  • Poruchy trávení
  • Zánětlivé onemocnění střev
  • Dýchací potíže
  • Vředy

Kromě toho aromatický mastichový olej pomáhá s bojem proti nepříjemnému zápachu z úst. Někteří lidé mastichu používají také pro stimulaci krevního oběhu.

Výhody

V laboratorním výzkumu vědci prokázali, že masticha má antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální účinky a také účinky na ochranu jater. Masticha obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, například Linalool (látka obsažená také v levanduli, pomeranči, růži a jasmínovém oleji).

Zde je přehled několika dostupných studií prospěšných účinků mastichy:

1) Trávení

Masticha může pomoci při léčbě poruchy trávení, tvrdí studie publikovaná v časopise Journal of Ethnopharmacology v roce 2012. Pro tuto studii bylo testováno 148 pacientů s dyspepsií (poruchou trávení bez zjevné příčiny). Tyto osoby byly rozděleny do dvou skupin, z nichž jedné bylo podáváno placebo a druhé mastichová žvýkačka třikrát denně. Po třech týdnech byly příznaky poruch trávení výrazně nižší ve skupině, která užívala mastichu (ve srovnání s těmi, které užívali placebo). Tyto symptomy zahrnovaly bolest břicha a pálení žáhy.

2) Ústní dutina

V roce 2006 byla publikována studie v Archives of Oral biologie a vědci zjistili, že masticha může zabránit vzniku zubního kazu. Do studie bylo zařazeno 25 osob se zdravými dásněmi, z nichž každý žvýkal buď mastichu nebo placebo po dobu 15 minut. Po analýze odebraných slin před a po žvýkání autoři studie zjistili, že mastichabyla výrazně účinnější při ničení bakterie Streptococcus mutant (typ bakterie, která vytváří zubní kaz).

3) Rakovina

Předběžný výzkum naznačuje, že masticha může poskytnout prospěšné účinky proti rakovině, dle zprávy publikované v Nutrition and Cancer a zveřejněné v roce 2011. Po přezkoumání dostupných výzkumů o účincích mastichy proti rakovině autoři studie zjistili, že některé látky obsažené v mastiše brání růstu rakovinných buněk a nádorů. Tyto sloučeniny obsahují triterpenoidy, typ látky, která se nachází v řadě rostlin (například v boswellii, česky kadidlovník).

Je třeba poznamenat, že v současné době není mnoho klinických studií, které by testovaly účinky mastichy proti rakovině, takže v tomto okamžiku není pro prevenci ani pro léčbu rakoviny doporučena.

Je masticha bezpečná?

Ačkoliv je masticha všeobecně považována za bezpečnou, může se u některých lidí vyskytnout alergická reakce při požití mastichy nebo mastichové žvýkačky. Pokud budete mít potíže s dýcháním, bolest na hrudi, kopřivku nebo vyrážku po užití mastichy, je důležité okamžitě přerušit její užívání.

Kde ji můžete najít?

Nejvíce zastoupený je on-line prodej. Mastichové produkty lze také koupit v obchodech zaměřených na přírodní potraviny nebo specializované prodejny na doplňky stravy.

Zdroje:

  • Aksoy A, Duran N, Koksal F. "In vitro and in vivo antimicrobial effects of mastic chewing gum against Streptococcus mutans and mutans streptococci." Arch Oral Biol. 2006 Jun;51(6):476-81.
  • Dabos KJ, Sfika E, Vlatta LJ, Frantzi D, Amygdalos GI, Giannikopoulos G. "Is Chios mastic gum effective in the treatment of functional dyspepsia? A prospective randomised double-blind placebo controlled trial." J Ethnopharmacol. 2010 Feb 3;127(2):205-9.
  • Giaginis C, Theocharis S. "Current evidence on the anticancer potential of Chios mastic gum." Nutr Cancer. 2011 Nov;63(8):1174-84.
  • Koutsoudaki C, Krsek M, Rodger A. "Chemical composition and antibacterial activity of the essential oil and the gum of Pistacia lentiscus Var. chia." J Agric Food Chem. 2005 Oct 5;53(20):7681-5.
  • Mahmoudi M, Ebrahimzadeh MA, Nabavi SF, Hafezi S, Nabavi SM, Eslami Sh. "Antiinflammatory and antioxidant activities of gum mastic." Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2010 Sep;14(9):765-9.
  • Paraschos S, Mitakou S, Skaltsounis AL. "Chios gum mastic: a review of its biological activities." Curr Med Chem. 2012;19(14):2292-302.
about.commastic gum